Stereotypia on se, että shoppailu on jokaisen lempiharrastus. Monen kohdalla tämä stereotypia pitääkin täysin paikkansa. Mikäpä olisikaan parempaa kuin päivä ostoskeskuksessa, kymmenien ihanien vaatteiden hiplailu ja sovittelu ja pirtelöt kavereiden kanssa.
Monille tämä harrastus on rakas – ja joillekin liiankin rakas, joskus jopa ongelmaksi saakka. Joskus sitä huomaa suuntaavansa ostoskeskukseen liian usein ja huomaa vaatekaappinsa pursuavan tavaraa, joka on väärän kokoista, väristä tai muuten vain osoittautunut epämieluisaksi kun on päästy kotiin saakka – ja lojuu nyt käyttämättömänä kaapin nurkassa. Vaikkapa tooriset piilolinssit saattavat kaupassa vaikuttaa hyvältä idealta, mutta kotona niille ei olekaan mitään käyttöä. Joskus ongelma paisuu ihan niihin mittasuhteisiin, että saattaa huomata luottokorttinsa tyhjenneen varkain ja velkojakin voi kertyä… Auts, mikä painajainen! Onneksi tällaiselta tilanteelta voidaan välttyä muutamalla helpolla shoppailuniksillä. Lue tästä artikkelista kikat fiksuun shoppailuun – niin lompakkosi kuin luonnonkin kannalta.
1. Myy käyttämättä jääneet vaatteet eteenpäin – saat samalla lisää shoppailurahaa
Nyrkkisääntö on tämä – jos et ole koskenut siihen koskaan, et tarvitse sitä lainkaan. Lopeta ”kyllä sille varmaan jossain vaiheessa on jotain käyttöä” -tyyppiset selittelyt, ne ovat vain tekosyitä. Ei ole mitään syytä säilyttää tavararoita, joille ei ole mitään käyttöä. Sen sijaan niistä saattaa olla runsaasti iloa jollekin toiselle! Nykyään nettikirpparit ovat tehneet omien käytettyjen – ja käyttämättömien tavaroiden myymisestä helppoa ja ennen kaikkea ilmaista. Muista, että kun myyt pois kaikki itsellesi turhat tavarat, saat käyttörahaa, jonka voit käyttää vaikkapa uuden, itsellesi miellyttävän vaatteen ostoon! Kuitenkin kannattaa muistaa myös, että turhat vaatteet kannattaa alun perin jättää liikkeeseen, sillä käytettynä niistä saa vain murto-osan niiden ostohinnasta.
2. Suosi käytettyä – kirppikset ja vaihtokaupat ovat uusi paras ystäväsi
Sen lisäksi että itse myyt pois tekemiäsi hankintoja, voit myös ketjuliikkeistä ostamisen sijaan alkaa tekemään järkeviä hankintoja kirpputoreilta! Kun ostat tavarasi kirppiksiltä, et taatusti huku massaan ja erotut joukosta vaatteilla, joita ei taatusti ole kenelläkään muulla. Kirpputoreilta saattaa löytyä laadukkaita vintage-vaatteita esimerkiksi 80-luvulta, ja ne saattavat olla todellinen löytö!
Myös vaihtokaupoista voi ottaa kaiken ilon irti – et välttämättä tarvitse kaupankäyntiin rahaa laisinkaan, vaan voit vaihtaa itsellesi turhat tavarat jonkun toisen omistamaan tavaraan, josta on sinulle paljon enemmän hyötyä. Vaikkapa erilaisten vaatteidenvaihto-kutsuen järjestäminen voi olla hauska ajanviettotapa ystävien kesken. Molemmat osapuolet jäävät iloisiksi eikä hukkavaatetta tule – mikä ekoteko!
3. Tee järkeviä hankintoja – hyvä hankinta on käytössä paljon, kestää pitkään ja sopii yhteen kaiken kanssa
Vaikka shoppailureissut ovatkin ihania ja niiden huumassa saattaa tulla ostettua kaikennäköistä, kannattaa ostoksia tehdessäkin muistaa pitää jalat maassa. Kun olet pukukopissa, tuote saattaa näyttää päälläsi aivan uskomattomalta ja saada sinut tuntemaan itsesi jumalaiseksi. Muista kuitenkin, että usein pukukoppien valot on tehty mahdollisimman imarteleviksi – sama tuote saattaakin kotona osoittautua käyttökelvottomaksi. Mieti siis tarkkaan ja punnitse harkitusti ostoksesi tärkeyttä. Mieti, tuleeko sitä varmasti käytettyä. Esimerkiksi farkut ovat must hankinta – helppo jokapäiväinen perusvaate! Jos kuitenkin omistat jo 6 paria, niin onko sinulla tosiaan tarve seitsemänsille?